1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Obývací pokoj

Zařizujeme obývací pokoj v provensálském stylu! Inspirace a nápady pro rustikální interiér

Provensálský styl v obývacím pokoji

Sníte o interiéru zachovaném v duchu jednoduchosti a pohodlí Provance? Chcete, aby váš domov odrážel venkovské kouzlo života i estetiku a eleganci francouzského domu? Ukážeme vám, jak zařídit obývací pokoj, abyste v něm cítili trochu malebného provensálského stylu.

Provensálský styl v interiéru: vytříbená jednoduchost francouzské země

Provence, spojená hlavně s úžasnými západy slunce těsně nad rozlehlými levandulovými poli a vůní řady sušených bylin se stala dokonalým místem pro vytvoření stylu, který se stal trendem po celém světě.

Provensálský styl je francouzský interiér, který odkazuje na jasné jižní podnebí. Jedná se o kombinaci staletých tradic venkovských domů a věčné krásy Azurového pobřeží. Je teplý, útulný, ale také plný elegantní noty, jak se na francouzský dům hodí. Provensálský styl již dávno přestal být pouze součástí venkovských domů a stal se nedílnou součástí městských bytů.

Provensálský styl v obývacím pokoji
 
Jak zařídit obývací pokoj v provensálském stylu

Výrazné prvky provensálského stylu v interiéru

Interiéry inspirované stylem jižní Francie jsou prostory plné svěžesti mořského vánku, vůně bylinných kompozic a levandule. Jsou plné světla, které zasahuje i do těch nejmenších rohů místnosti.

Co jiného je charakteristické pro uspořádání prostoru ve stylu přímo z francouzských provincií:

  • teplé a jemné pastelové barvy;
  • dřevěný, elegantní, světlý, často bílý nábytek;
  • ozdoby z porcelánu a keramiky;
  • květinové vzory;
  • přírodní materiály (např. dřevo, kámen, kov);
  • měkké textilie (např. len, bavlna)
  • rostliny (čerstvé květiny, aromatické byliny)

Jak zařídit obývací pokoj v provensálském stylu?

Provensálský styl v obývacím pokoji se vyznačuje otevřeností, sluncem a vůní. Venkovské kouzlo dodá použití staré konvice nebo vázy se složením čerstvých květin. Starý nábytek v obývacím pokoji bude ideálním místem pro porcelánové figurky, kovové krabice nebo dřevěné rámy s rodinnými fotografiemi.

Barvy obývacího pokoje v provensálském stylu

Barvy jsou základem obývacího pokoje v rustikálním francouzském stylu. Díky nim vytvoříme v místnosti romantickou, útulnou a intimní atmosféru. Provensálský styl je primárně jasný, pastelové barvy. Takové odstíny úžasně odrážejí sluneční paprsky procházející oknem, čímž opticky zvětšují a osvětlují obývací pokoj.

Provensálský styl v obývacím pokoji

Provensálské odstíny jsou převážně levandulová fialová a lila, stejně jako žlutá (odstíny okrové), krémově tlumená modrá a fuzzy popelavě šedá. Takovou škálu barev lze nenápadně navzájem míchat nebo výrazně kontrastovat.

Pokud se vám líbí barvy tohoto stylu a chcete je použít k vytvoření obývacího pokoje v provensálském stylu, doporučujeme vám podívat se v našem obchodě na produkty inspirované francouzskou paletou barev.

Nábytek do obývacího pokoje v provensálském stylu

Okouzlující a stylový provensálský nábytek se vyznačuje tradičními tvary a proporcemi. Dřevěný nábytek, který je zachován ve světlých barvách s přírodními oděrkami a řezy je ústředním bodem v každém obývacím pokoji. Jedná se o dekorativní prvky, které fungují dobře po celé generace, takže často v dekoraci provensálského obývacího pokoje najdeme krásný příborník a starý stůl, kolem kterého se odehrává rodinný život. Tento elegantní nábytek by měl být zdoben keramickými a porcelánovými doplňky nebo jedním z našich skleněných prken s motivem levandule nebo bylin.

Jak zařídit obývací pokoj v provensálském stylu

Přírodní materiály pro provensálský obývací pokoj

V obývacím pokoji inspirovaném provensálským stylem nemohou chybět přírodní materiály. Nejdůležitější z nich je dřevo, ze kterého je vyroben rustikální, masivní nábytek a stylové doplňky. Je důležité, aby uspořádání obývacího pokoje zahrnovalo také dekorativní prvky z keramiky, kamene, tepaného železa nebo cihel.

Jemné látky, květiny a světlo - stálé prvky provensálského kouzla

Provensálský styl se vyznačuje jemností a lehkostí, proto by v obývacím pokoji navrženém v provensálském stylu neměly chybět měkké látky. Jemné závěsy, které snadno propustí proudy vzduchu a světla, budou perfektní dekorací oken. Lze zde použít materiály jako tyl, satén nebo kaliko. Dokonalé, jako by použité materiály byly zdobeny diskrétními květinovými potisky nebo malými korálky.

Mezi další dekorativní látky patří bavlna, len a vlna. Budou se perfektně hodit na polštáře a přikrývky k dekoraci sedacích souprav v obývacím pokoji. Při pokusu o provensálskou pohodu nesmíme zapomenout, že tyto materiály by měly být zdobeny také květinovými motivy, volánky, krajkovými doplňky, pruhy nebo kostkami.

Provensálský styl v interiéru

V obývacím pokoji v provensálském stylu hrají důležitou roli také čerstvé květiny a byliny. Pokud k nim nemáme přístup, vyplatí se investovat do obrazů s květinami nebo zajímavých moderních samolepek na dveře s motivem francouzské provence.

Provensálské nástěnné dekorace do obývacího pokoje

Estetika francouzské provincie zůstává dodnes oblíbeným trendem, takže vás nepřekvapí, že na trhu s dekorativními výrobky najdete spoustu krásných dekorací, které dokonale ladí s obývacím pokojem v provensálském stylu.

Tapeta s motivem levandule

Použití tapet v obývacím pokoji je rychlý a snadný způsob, jak dát prostoru francouzskou, idylickou atmosféru. Tapety s květinovými motivy, květinami nebo přímo odkazující na provensálské oblasti jsou perfektní. V našem obchodě stojí za to věnovat pozornost fototapetě Provence nebo Levandule.

Výrazné prvky provensálského stylu v interiéru

Obrázky s květinami a hodinami s motivem provensálských bylin

Návrháři interiérů doporučují používat nástěnné dekorace zdobené květinovými potisky v jemných barvách. Obrázky s květinovým motivem úžasně zdůrazní zeď a přiblíží kouzlo jižní Francie.

Rovněž by se nemělo zapomínat, že bylinky jsou neoddělitelným prvkem dekorace obývacího pokoje v provensálském stylu. Fantastickým doplňkem uspořádání místnosti bude použití skleněných hodin s motivem provensálských bylin nebo akrylové malby se sušenými listy.

Provensálský styl ve shonu města

Zdobení obývacího pokoje v provensálském stylu je skvělým řešením pro lidi, kteří milují slunné a klidné pokoje. Stojí za to pokusit se vytvořit takový styl i ve velkoměstských bytech, protože podporuje klid a relaxaci, kterou tak málo můžeme zažít v ruchu městských ulic. Květinové a bylinné motivy v jemných barvách navíc dodají prostoru romantický a idylický charakter.

Vytvoření provensálského interiéru je časově náročný úkol. Dodržováním základních pravidel však jistě vytvoříte mimořádný, útulný a pohodlný domov, který potěší vás i vaše hosty.


JAK ZAŘÍDIT OBÝVACÍ POKOJ S KUCHYNÍ?

JAK ZAŘÍDIT MALOU LOŽNICI? PROHLÉDNĚTE SI NAŠE NÁPADY!

ZAŘIZUJEME PRONAJATÝ BYT-STUDENTSKÝ POKOJ LEVNĚ A RYCHLÉ 

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více