1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Průvodce

Jak zařídit obývací pokoj s kuchyní?

obývací pokoj s kuchyní

Při zařizování našich interiérů se snažíme najít především kombinaci funkčnosti a estetiky. Stále populárnějším řešením v bytech, které jdou s dobou, je obývací pokoj s kuchyňským koutem. Toto řešení kombinuje obě tyto požadované funkce. V dnešním článku vám představíme nejzajímavější řešení a tipy, jak vyzdobit obývací pokoj s kuchyní. Máte-li zájem, pozorně si přečtěte následující text!

Obývací pokoj s kuchyní – kde se osvědčí? 

Obývací pokoj s kuchyní je optimálním řešením zejména v bytech malých rozměrů (v tzv. garsonkách je to vlastně norma). Ušetří se tím spoustu místa, díky kterému získáme otevřený prostor, jehož vzhled bude mnohem působivější a slunnější než u klasického obývacího pokoje nebo kuchyně. Malá kuchyň po zbourání zdi získá více prostoru a vizuálně bude vypadat mnohem hezčí, naproti tomu obývací pokoj bude členy domácnosti více podněcovat k aktivitě.

 
obývací pokoj s kuchyní
 
moderní obývací pokoj s kuchyní
 
vybavení obývacího pokoje s kuchyní
 
kombinace obývacího pokoje a kuchyně
 
dekorace do kuchyně a obývacího pokoje
 

 

Stále častěji si však moderní kuchyň spojenou s obývacím pokojem pořizují rovněž majitelé prostorných domů, kteří prostě ve svém každodenním životě požadují funkčnost. Takové uspořádání interiérů je velmi pohodlné – můžete přivítat hosty v moderním obývacím pokoji a bez přerušení konverzace zároveň vařit kávu v kuchyňské části. Obývací pokoj s kuchyňským koutem je společensky velmi prospěšné uspořádání. Stejně tak, byť jste sami doma a relaxujete u dobrého filmu, budete pořád v obraze, i když si budete připravovat popcorn nebo shánět jiné malé občerstvení. To je jen několik příkladů většího pohodlí v bytě, kde bylo takové řešení použito.

Zařizování obývacího pokoje s kuchyní – objevte oblíbené triky! 

Pokud chcete funkčně a důmyslně vyzdobit váš obývací pokoj s kuchyní, pak právě pro vás jsme připravili několik užitečných tipů. Zde jsou naše praktické tipy.

Obývací pokoj s kuchyní – společně, ale odděleně 

V případě kombinace obývacího pokoje a kuchyně věnujte pozornost prvkům, které tyto dva prostory od sebe oddělují. V závislosti na tom, jaké máte preference, existují různé druhy oddělení těchto interiérů. Některým z nás stačí použít dva různé typy podlah – zajímavou a praktickou kombinací jsou kuchyňská dlažba a dřevěné parkety v obývacím pokoji. Jiní zase hledají výraznější formy oddělení, tedy třeba posuvnou harmonikovou stěnu, těsnou přepážku nebo plentu, které lze kdykoliv odsunout nebo znovu zasunout. Kompromisním řešením bude umístění na pomezí kuchyňského ostrůvku baru se stoličkami, regálu s knihami nebo různými drobnůstkami, anebo strategické umístění pohovky v obývacím pokoji. Takto decentně pomocí nábytku, který se nachází v tomto prostoru, vymezíme hranici.

uspořádání obývacího pokoje a kuchyně

Stejný styl v obývacím pokoji a kuchyni 

Při výběru nábytku do kuchyně a obývacího pokoje, bychom se měli navíc řídit principem stylistické jednotnosti. I když se jedná o samostatné části, stojí za to je jednoduchým způsobem spojit. A proto, pokud zařizujete kuchyň ve skandinávském stylu, měli byste také ve stejném stylu vybavit nábytkem obývací pokoj. Na druhou stranu denní prostor v provensálském stylu by se měl také promítnout do kuchyňských doplňků v tomto stylu. Budeme-li se řídit tímto principem, vyhneme se pocitu neslučitelnosti těchto vzájemně propojených interiérů. Zcela určitě bude pojivem mezi obývacím pokojem a kuchyní použití podobných prvků, tedy nástěnných obrazů ve stejném barevném provedení nebo hodin v obývacím pokoji se stejným motivem jako u kuchyňských panelů anebo krájecí desky. Díky těmto zajímavým ozdobám budou mít oba prostory jednotný hlavní motiv.

vybavení obývacího pokoje s kuchyní

Kuchyňská digestoř

Odpůrci řešení obývacího pokoje s kuchyňským koutem uvádějí často jako důvod svého nesouhlasu zápachy při vaření v obývacím pokoji, které vycházejí z kuchyňské části a jsou obtěžující v odpočinkové zóně. I když to může znít divně, neboť těžko bychom hledali vůni, která by více podněcovala smysly než vůně kuchyně, chápeme, že pro některé lidi to bude nepříjemný detail. Efektivním východiskem z této situace bude namontování kuchyňské digestoře, která nejen pohltí vůni jídla, ale také často zajímavě obohacuje a zdobí kuchyňský prostor. Říká se tomu zabit dvě mouchy jednou ranou.

Samostatné osvětlení

Kuchyně a obývací pokoj se také mohou výrazně lišit, pokud jde o jejich osvětlení. V kuchyni obvykle používáme silnější bodové světlo, které nám usnadní vaření i po setmění. V obývacím pokoji však obvykle dáváme přednost více rozptýlenému, tlumenému osvětlení, díky němuž navodíme v naší relaxační zóně náladový efekt.

dekorace obývacího pokoje

Jsou to samozřejmě jen vybraná řešení, i když obvykle nejčastěji volená, pro moderní obývací pokoje propojené s kuchyní. Doufáme, že naše ukázkové tipy budou pro vás alespoň částečně užitečné při navrhování vašeho vysněného prostoru obývacího pokoje propojeného s kuchyní. Ať tedy vaření a společná relaxace získají zcela novou kvalitu ve vaší domácnosti!


 JAK ZAŘÍDIT MALOU LOŽNICI? PROHLÉDNĚTE SI NAŠE NÁPADY!

 JAK SNADNO A PŮSOBIVĚ ZMĚNIT KOUPELNU UKÁZKOVÉ DEKORACE

Čtěte také:
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více
Vánoční výzdoba interiéru – praktické dekorace na svátky
28.11.2023

Vánoční výzdoba interiéru – praktické dekorace na svátky

Předvánoční období je nejhezčím obdobím roku. Temné večery osvětlují krásné vánoční ozdoby, v obchodech se objevují inspirace a nápady na originální dárky a my prohledáváme stránky s recepty, abychom si vybrali ty nejlepší a překvapili naše hosty. Za úvahu stojí také dekorace... tradiční i méně typick&e

více