Krájecí prkénka jsou nedílnou součástí přípravy pokrmů. Je obtížné si představit krájení masa nebo chleba bez použití krájecího prkénka. Jaké krájecí prkénko si vybrat? Tato otázka vyvolává mnoho pochybností, které doufáme, že v tomto příspěvku rozptýlíme.
Jaká prkénka: výhody a nevýhody – skleněné krájecí prkénko vs. dřevěné
Skleněná krájecí prkénka jsou vyrobena z tvrzeného skla o tloušťce cca 4 mm. Tvrzené sklo je jedním z nejtrvanlivějších materiálů, které jsou dostupné na trhu. Jak je známo, v každé kuchyni jsou nepříznivé podmínky, jako třeba vlhkost a vysoké teploty. Skleněná prkénka jsou odolná vůči vlhkosti a vysokým teplotám, velmi dobře se osvědčí jako podložka pod horké hrnce. Snadno se udržují v čistotě, po každém krájení syrového masa je postačí umýt klasickým způsobem a s malým množstvím čisticího prostředku. Prkénka ze skla vydrží v nezměněném stavu několik let každodenního používání. Díky různorodým motivům se prkénka z tvrzeného skla budou hodit do každé kuchyňské výzdoby. Takové krájecí prkénko můžete také použít jako ochranu stěny proti mastnotě a nečistotám, které vznikají při přípravě pokrmů na sporáku.
Dřevěná prkénka jsou působivá, ekologická a používají se již dlouhou dobu v každé kuchyni. Jsou ale stále tak efektivní, jako bývala kdysi? Dřevěná prkénka vyžadují impregnaci, aby mohla sloužit v nezměněném stavu po dlouhou dobu. Je také obtížnější vyčistit jejich povrch jen pod tekoucí vodou. Často se musíte dost natrápit, abyste odstranili zbytky syrového masa nebo zeleniny, které se při krájení přilepily na prkénko. Čištění dřevěného prkénka může být také obtížné, zejména pokud již jsou v něm drážky vzniklé během krájení. Dřevo není odolné vůči vysokým teplotám a vlhkosti, takže po každém umytí je vhodné prkénko hned vysušit. Dřevěná prkénka se často používají jako ozdobné podnosy na občerstvení. V současné době jsou nejmódnější přírodní dřevěná prkénka, s letokruhy, které jsou mimochodem nádhernou dekorací do skandinávské kuchyně.
Který olej na krájecí prkénko ze dřeva se nejlépe osvědčí jako impregnace?
Dřevěná krájecí prkénka se musí impregnovat, aby sloužila co nejdéle. Impregnace po každém použití není nutná, ale je dobré impregnovat prkénko alespoň jednou měsíčně. Jaký impregnační olej zvolit? Nejoblíbenějším a nejpřístupnějším olejem na impregnaci dřevěných prkének je řepkový olej. Postačí prkénko naolejovat 24 hodiny před tím, než jej opětovně použijete. Po uplynutí 24 hodin prkénko vyčistěte prostředkem na mytí nádobí a buď tuto činnost zopakujte nebo začněte prkénko používat. Někdy se k impregnaci používá také olivový olej, ale nedoporučujeme používat k tomuto účelu kokosový olej.
Jak odstraním z krájecího prkénka plíseň?
Nezapomeňte, že dřevěná prkénka nemají rády vlhkost. Avšak není vždy možné prkénko uchránit před výskytem plísně. Jak se rychle zbavit plísně? Můžete se pokusit vyčistit dřevěné prkénko stlačeným vzduchem a poté otřít octem. Pokud skvrny i nadále přetrvávají, nebo plíseň vnikla příliš hluboko, musíte prkénko vyměnit za nové. Plíseň je semeništěm bakterií, a proto byste neměli ohrožovat své vlastní zdraví.
Jak odstraním nepříjemné pachy z krájecího prkénka?
Často, když krájíme ryby nebo syrové maso, zůstává na prkénku nepříjemný pach. Jak se ho zbavit? Stačí použít citronovou šťávu nebo roztok jedlé sody a vody ve správných poměrech a pořádně vydrhnout prkénko. Pach zmizí, prkénko získá zpět svou svěžest. Nevýhodou této metody je však blednutí dřeva pod vlivem drhnutí. Dřevěné prkénko můžete vyčistit pouze prostředkem na mytí nádobí, ale toto nezaručuje účinnou likvidaci nepříjemného pachu.
Jak mám uschovávat krájecí prkénka?
Dřevěná prkénka je třeba uschovávat na suchém a bezpečném místě, chránit před vlhkem a vysokou teplotou. Můžete je uložit do skříňky a vytáhnout pouze v případě potřeby. Můžete je také nechat na pracovní desce, avšak pod podmínkou, že je suchá. Skleněná prkénka mohou být uschovávána kdekoli. Jsou totiž odolná vůči poškození a vlhkosti. Můžete je proto umístit vedle sporáku, na pracovní desce, a dokonce i poblíž dřezu. Dřevěná prkénka se snadněji poškozují, je také třeba dbát na jejich životnost a řádně je chránit. Prkénka pro přípravu pokrmů patří mezi každodenně nejčastěji používané kuchyňské doplňky. Vyberte si své oblíbené prkénko a staňte se mistrem vaření ve vlastní kuchyni!
JAK ZAŘÍDIT OBÝVACÍ POKOJ S KUCHYNÍ?
INTERIÉROVÝ DESIGN – TRENDY V ROCE 2021