1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Průvodce

Jak přilepím fototapetu? Praktické tipy a triky

Výrazné prvky provensálského stylu v interiéru

Fototapety jsou módním a funkčním způsobem, jak vytvořit krásný interiér. S každou další sezónou jsou stále více populární a za svůj fenomén vděčí revoluční montážní technice, která nevyžaduje použití lepidla na tapety. Z různých důvodů se samozřejmě stále rozhodujete pro tapety lepené tradiční metodou pomocí lepidla a mazání stěny. Jak správně přilepit fototapetu, abyste ji účinně připevnili ke zdi? Jaký materiál tapety zvolit pro váš interiér?

Typy fototapet, které jsou dostupné na trhu

Existuje mnoho typů materiálů, ze kterých jsou vyrobeny fototapety. Jak vybrat nejlepší materiál pro váš interiér? Začněme tím nejznámějším, který způsobil revoluci na trhu s tapetami – samolepicí materiál.

Samolepicí fototapety

Samolepicí fototapety nevyžadují použití lepidla na tapety. Můžete je nalepit na stěnu jako samolepku. Montáž samolepicí fototapety vám nezabere více než 60 minut, i když bude mnohem pohodlnější, pokud si najdete pomocníka. Tento materiál rozhodně doporučujeme v místnostech se ztíženými podmínkami, jako jsou kuchyně nebo koupelny. Vysoké teploty a vlhkost takovou fototapetu nepoškodí, takže ji lze právě v těchto místnostech úspěšně použit jako dekoraci stěny. Co je naprosto nutné si pamatovat, chcete-li si fototapetu užívat po dlouhou dobu? Pokud se rozhodnete pro odnímatelnou fototapetu, nezapomeňte předem připravit stěnu. Co to tedy znamená? Nepokládejte tapetu na čerstvě natřenou stěnu. Počkejte 3–4 týdny.

Vliesové fototapety

V opačném případě nepřilne tapeta správně a může se odlepovat spolu s částí čerstvé barvy. Chcete mít jistotu, že vaše tapeta bude dobře držet? Vyberte si stěnu s hladkou texturou. V opačném případě si budete muset pomoci lepidlem na tapety. Odnímatelnou tapetu můžete libovolně lepit a odlepovat kdykoli podle potřeby, i když se může při odlepování svinovat. Pokud se na ní během lepení objeví vzduchové bubliny, stačí je jen vyhladit.

Vliesové fototapety

Vinylové tapety na vliesu se také vyznačují trvanlivostí a odolností proti mechanickým poškozením, vlhkosti a vysokým teplotám. Proto se doporučují do náročných místností a všude tam, kde mohou být vystaveny intenzivnímu znečištění, např. v dětském pokoji. Je to právě vinylový povlak, který udržuje potisk svěží a nevybledne, a to ani po dlouhodobém používání. Snadno se čistí, stačí je otřít hadříkem navlhčeným ve vodě, a v případě silného znečištění přidat malé množství čisticího prostředku. Tento typ tapet vyžaduje použití lepidla pro vliesové tapety, který, což je důležité, se aplikuje na stěnu, nikoliv na tapetu.

Typy fototapet, které jsou dostupné na trhu

Latexové fototapety

Latexové fototapety jsou elegantní, a to díky saténovému a mírně lesklému povlaku. Tento druh nástěnné dekorace může být přínosem v malých prostorech. Taková fototapeta rozjasní interiér a dodá mu objem. Vzhledem k tomu, že latexové fototapety jsou elegantní, vypadají nejkrásněji v obývacím pokoji a v ložnici. Chcete-li si dekoraci užít déle, neměli byste ji lepit do kuchyně nebo koupelny. Tento typ materiálu snadno absorbuje vlhkost. Lepení těchto tapet vyžaduje použití lepidla na latexové tapety. Lepidlo na tapety s různými texturami zakoupíte v každé prodejně stavebnin. Průměrné náklady na aplikaci tapety závisí na typu materiálu, který si vyberete. V případě tapet vyžadujících další lepidlo musíte k ceně samotné tapety přičíst náklady na lepidlo.

Samolepicí fototapety

Druhy místností

Jak již víte, existují fototapety, které nejsou vhodné pro určité místnosti, avšak jsou univerzální. Proto je můžete snadno nalepit kdekoli bez omezení. Do kterých místností se vyplatí použít klasickou, samolepicí, latexovou a vliesovou tapetu? Klasické tapety můžete lepit v obývacím pokoji, ložnici, dětském pokoji a také v kanceláři. Nedoporučujeme lepení v kuchyni nebo koupelně, protože pod vlivem obvyklého v těchto místnostech tepla a vlhkosti se snadno svinou a odlepí. Samolepicí a vliesovou tapetu potaženou vinylem lze díky bezpečnostním vrstvám lepit bez omezení. Pokud ji lepíte v koupelně, vyberte místo, kde nepřijde do přímého kontaktu s tekoucí vodou. Latexová tapeta je jemná, proto jí nedoporučujeme lepit v kuchyni, koupelně a dětském pokoji, a to kvůli snadné deformaci a nedostatečné odolnosti proti vlhkosti.
Doufáme, že se necháte inspirovat a vytvoříte si pomocí moderních fototapet vlastní jedinečný interiér.


ZAŘIZUJEME OBÝVACÍ POKOJ V PROVENSÁLSKÉM STYLU! INSPIRACE A NÁPADY PRO RUSTIKÁLNÍ INTERIÉR

JAK ZAŘÍDIT OBÝVACÍ POKOJ S KUCHYNÍ?

JAK ZAŘÍDIT MALOU LOŽNICI? PROHLÉDNĚTE SI NAŠE NÁPADY!

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více