1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Nástěnné dekorace

Jak zarámovat obraz?

jak zarámovat obrázek

Kdysi byly obrazy spojovány pouze s vysokým uměním, nyní však patří mezi nejpoužívanější dekorativní prvky, které lze snadno přizpůsobit různým uspořádáním. Důležité jsou také rámy – orámovaný obraz na plátně, vhodně přizpůsobený interiéru, je módním a stylovým doplňkem, kterým lze zdůraznit celé uspořádání. Jak zarámovat obraz, aby vypadal atraktivně, a především vkusně?

Zarámování obrazu na plátně – jak správně vybrat rám?

Ať už zvolíte jednoduchou grafiku nebo díla impresionistů, správně vybraný rám je základem vzhledu obrazu. Stylové rámy na obrazy jsou jakýmisi součástmi samotných děl, takže jejich výběr by neměl být náhodný, což však neznamená, že se nutně musíme snažit o originalitu. Rámování obrazů na plátně by mělo spojovat charakter díla s charakterem interiéru – rám není vždy nutný, ale může být také ideálním doplňkem.

Právě proto, aby obraz v rámu vypadal zajímavě a vytvářel provázaný celek, měli bychom si vybrat k němu vhodný rám. Vhodný, znamená, v souladu s ... naším smyslem pro estetiku a stylem, který se nejlépe hodí do interiéru.

Jak si zarámovat obraz svépomocí?

Rámování obrazu svépomocí vůbec není složité. Nicméně buďte opatrní – při umísťování obrazu do rámu se neopírejte o jeho plátno, nepřetahujte rám po obrazu. Pokud má být rám perfektně přizpůsobený, pak samozřejmě je třeba věnovat pozornost jeho rozměrům, stejně jako rozměrům obrazu. Je třeba mít na paměti, že u rámu mohou být uvedeny vnitřní a vnější rozměry. A právě vnitřní rozměry odpovídají rozměru obrazu.

jak sami zarámovat obrázek

Jak zarámovat obraz v moderním stylu?

Obvykle je rám něčím, co obklopuje plátno a vymezuje hranici obrazu. Nicméně, umění jde kupředu, překračuje své hranice a stále překvapuje novými trendy. Dnes existuje mnoho způsobů, jak působivě zarámovat obraz na plátně. Jedním z nich je koupě rámu většího, než je samotné dílo. Vznikají tím jako by dvě perspektivy obrazu a vícerozměrná kompozice. Toto řešení je ideální u moderních děl, se silnou linií, expresivních a avantgardních.

Samozřejmě je také třeba pamatovat na několik pravidel. obrazů na plátně byste měli věnovat pozornost jejich provedení – zda malba dosahuje až ke hraně plátna, nebo má ponechaný okraj. Pokud má obraz ponechaný okraj, potřebujete rám, který okraje zakryje, a tedy dokonale odpovídající velikosti obrazu. Ale pokud pokrývá celé plátno včetně okrajů, můžete to s velikostí rámu rozjet naplno.

Rámování obrazu je něco jako vdechnutí obrazu nového významu. Proto v případě moderních uměleckých děl, které ponechávají široký prostor pro interpretaci, můžeme vyzkoušet různé varianty a rám pověsit např. nakřivo, šikmo, a obraz, který je menší než rám, umístit uprostřed.

Jak zarámovat akrylový obraz?

Obrazy na plátně malované akrylovými barvami se obvykle vyznačují lehkostí a jemností. Pro jemné obrazy, vyznačující se pastelovými barvami a impresionistickým charakterem, zvolte stejně jemný rám, který dílo nezatlačí do pozadí. I v případě silnějších akcentů na obraze by měl být rám jemný, abychom nevyvolali dojem přílišné těžkosti.

jak rámovat akrylovou malbu

Rámování akrylových obrazů není nutné, pokud mají vhodnou povrchovou úpravu. Nicméně rám může dílo ještě více zatraktivnit nebo jej udělat estetičtějším. Pokud jde o barvy rámů na obrazy, měl by se jejich odstín shodovat s odstínem obrazu. Nemusí to být dominantní barva, stačí jen malý záchytný bod, který vytvoří soudržný a elegantní celek.

Samotný rám může být ozdobou, ale nikdy by neměl být atraktivnější než samotný obraz. Jak zarámovat obraz, aby vypadal hezky? Pokud je těžké přizpůsobit styl rámu a obrazu, řiďte se jednoduchostí – zcela klasický, jednoduchý rám se bude hodit k jakémukoli obrazu a vždy se osvědčí.


 SKLENĚNÉ OBRAZY VS. OBRAZY NA PLÁTNĚ

 PŘEDNOSTI OBRAZŮ NA PLÁTNĚ CANVAS

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více