1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Průvodce

Akrylové nebo skleněné kuchyňské panely

Renovace kuchyní to je těžký oříšek, zvláště pokud plánujete nejen výměnu kuchyňského vybavení, ale i nábytku a obkladů. Často se nás ptáte, které kuchyňské panely si zvolit – akrylové nebo skleněné? Které jsou trvanlivější, odolnější vůči špíně a prachu a blízkosti tepelného zdroje. Shromáždili jsme pro vás několik užitečných informací, které vám umožní zvolit si pro sebe ty nejlepší kuchyňské panely – akrylové nebo skleněné.

Kuchyňské panely jsou velmi důležitým prvkem kuchyňské výzdoby, který kromě ochrany zdí proti mastným skvrnám a prachu doplňuje celou skladbu interiéru. Každý z vás má odlišný pohled, někteří hledají intenzivní a expresivní barvy pro efektivní prolomení bílé nebo černé barvy, jiní dávají přednost jemným květinovým vzorům. V naší nabídce najdete širokou škálu vzorů a barev jak akrylových, tak i skleněných panelů.

O tom, zda zvolit akrylové nebo skleněné kuchyňské panely, rozhoduje jejich umístění. Akryl není vhodný pro umístění v blízkosti zdrojů tepla (zejména na stěně za varnou deskou – plynovou nebo indukční). Akryl je materiál, který pod vlivem tepla praská a drolí se. V tomto případě se mnohem lépe osvědčí skleněný kuchyňský panel, který by měl být odolný proti praskání pod vlivem tepla. Je třeba mít na paměti, že tento panel musí být vyroben z tvrzeného skla. Před nákupem doporučujeme vaší volbu konzultovat s našimi zaměstnanci.

Volba kuchyňského panelu závisí také na vašich finančních možnostech – panely z tvrzeného skla jsou spojeny s vyššími náklady z důvodu kvality zpracování a větší odolnosti materiálu. Pokud nemáte příliš velký rozpočet, můžete se bez váhání rozhodnout pro akrylový panel, a to po předchozí konzultaci s jedním z našich odborníků ohledně umístění panelu.

Dalším důležitým rozdílem je způsob čištění a údržby kuchyňských panelů – skleněné panely je třeba čistit častěji, protože jsou náchylné k ušpinění, zvláště pokud jde o mastné otisky prstů. Umísťujeme-li skleněný panel za varnou deskou, bude potřísněný olejem a omáčkami. Akrylový panel je méně náchylný na znečištění a prach. I když často postačí jen otřít panel vlhkým hadříkem (nebo mýdlovou vodou), je třeba to provést několikrát týdně. Použití mýdlové vody může způsobit vznik neestetických šmouh.

Další věc, které byste měli věnovat pozornost při koupi kuchyňských panelů, je jejich trvanlivost. Skleněné panely by měly být vyrobeny pouze a výhradně z tvrzeného skla, které zajistí delší životnost materiálu. Běžné skleněné panely rychle praskají a ničí se pod vlivem tepla a mechanických faktorů, jako je úder hrncem nebo pánví. Akryl je výjimečně náchylný na škrábance, proto by akrylový panel neměl být umístěn poblíž varné desky nebo dřezu.

Při dekoraci kuchyně byste měli zvážit, která instalace bude pro vás výhodnější – skleněné panely jsou těžší než akrylové panely, takže vyžadují použití silnějších lepidel a často i použití dodatečného zatížení. Akryl je výjimečně lehký materiál a během montáže by neměl působit žádné problémy.

Doufáme, že námi poskytnuté informace vám budou nápomocny a zvolíte si ten nejlepší pro vás panel. Máte-li jakékoli pochybnosti, kontaktujte naše specialisty.

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více