1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Obývací pokoj

Jak si zvolit dekorace pro police v obývacím pokoji? Nápady pro úspěšný projekt

dekorace pro police v obývacím pokoji

Police v obývacím pokoji by měly být navrženy tak, aby byly pro nás funkční a zlepšily celkový vzhled obývacího pokoje. Podívejte se na naše nápady na regálové dekorace, které vám pomohou proměnit prázdný prostor v pečlivě zvolený prvek uspořádání.

Jak zajistit, aby police vypadaly dobře?

Vždy začněte výzdobu polic od té nejvyšší! Právě tam bude umístěno nejvíce doplňků. Stačí nechat nějaký prostor po stranách a zbytek doplnit svými oblíbenými dekoracemi. Aby vše dobře splynulo, stojí za to použít prvky různých výšek – nenechávejme vše v jedné řadě – buďte rozmanití!

Po vyzdobení horní police pokračujeme k té, která se nachází pod ní. Zde se snažíme rozdělit její výzdobu na dvě stejné části. Nechť je prostor mezi nimi prázdný – tak zdůrazníme jejich oddělenost. Zde se můžete trochu odvázat a použít mnoho dekorativních prvků na různých úrovních (např. položit suvenýr z dovolené na knihy, umístit malý sukulent na krabici s maličkostmi). Hlavní je neudělat zbytečný nepořádek. Vše by mělo být čisté a vizuálně atraktivní.

A co pak? Pokud máte více regálů, celý proces opakujte! Jedna police plná po celé délce a druhá rozdělená na dvě části, dokud nejsou všechny vyzdobeny. Funguje to pokaždé!

dekorace pro police v obývacím pokoji

Jak umístit věci na polici?

1. Trocha asymetrie není na škodu – uspořádání v dokonalé symetrii bude vhodnější pro formální prostoru. Pokud chcete, aby obývací pokoj vypadal útulněji, umístěte předměty na policích v mírně odlišných velikostech.
2. Použijte hloubku police – pokud je váš regál hluboký, stojí za to umístit několik předmětů blíže ke zdi a další menší před nimi. Díky tomu bude vaše police vypadat vizuálně mnohem zajímavěji. Nezapomeňte však, abyste to nepřeháněli s doplňky – musíme se vyhnout chaosu!
3. Věnujte pozornost měřítku předmětůprostor mezi policemi určuje výšku a šířku dekorace. Pokud máme police, mezi nimiž je spousta místa, vsaďte na vyšší a širší dekorace – menší předměty se v takovém uspořádání ztratí. Menší prostor mezi regály bude vypadat skvěle s jemnějšími ornamenty.
4. K seskupení předmětů vždy používejte lichá čísla nejoblíbenější seskupení je seskupení ve třech a pěti – např. 3 vázy, 5 knih – ale pokud máte místo například pro 7 svíček, jdeme na to!

Co dát na polici v obývacím pokoji?

Udržujte pořádek svých polic pomocí košů

Otevřené police by měly být udržovány v pořádku. Pletené koše nebo látkové nádoby snadno pojmou menší předměty a zabrání tak zbytečnému nepořádku. Police, na kterých je příliš mnoho malých doplňků, se rychle pokryjí prachem a vypadají velmi nevzhledně.

dekorace pro police v obývacím pokoji

Regály s nádechem osobitosti

Není nic lepšího na policích než osobní fotografie. Vaše fotografie a fotografie vaší rodiny dodají obývacímu pokoji spoustu tepla. Můžete si také vybrat například nástěnné obrazy, které odrážejí váš styl – retro, art nebo minimalistický. Můžete je buď položit na polici, nebo je například zavěsit kolem ní a vytvořit tím galerii.

Nezapomeňte také zdůraznit doplňky, které jsou pro vás důležité, např. přivezené z dovolených nebo obdržené k narozeninám. Nebo jste sběratel? Police lze použít ke zvýraznění vašich oblíbených dekorativních předmětů, např. keramických váz, porcelánových džbánů nebo soch. Je dobré být obklopen věcmi, které nás dělají šťastnými!

dekorace pro police v obývacím pokoji

Vystavte knihy

Knihy jsou vynikajícím pomocníkem při zdobení polic. Mohou být uspořádány tradičně nebo v malých hromádkách, což usnadňuje určení výšky a struktury celé expozice. Mohou být seřazeny podle velikosti, barvy nebo abecedně.

Přidejte dekorace, které harmonizují s barevným schématem obývacího pokoje

Ujistěte se, že police odpovídá výzdobě vašeho pokoje. Rozhlédněte se a vyberte barvy, které chcete přidat na poličku – např. odstín záclony, polštáře nebo ubrusu. Dekorace, které jsou ideální pro takové doplnění regálu, jsou například svíčky, které jsou k dostání v mnoha barevných variantách.

dekorace pro police v obývacím pokoji

Přidejte pokojové rostliny do návrhu

Rostliny jsou v regálovém stylu nezbytností. Kromě toho, že mají pozitivní vliv na naše zdraví a zvedají naši náladu, jsou také krásnými dekorativními prvky. Vnesou do aranžmá nádech barvy a svěžesti. Nejoblíbenější rostliny používané k výzdobě polic jsou sukulenty, které nevyžadují velkou pozornost, takže se skvěle hodí k vyplnění mezer, které se tvoří mezi jinými doplňky. Často na policích jsou také dekorativní popínavé rostliny, které nejen vypadají skvěle na nejvyšším regálu, ale také dobře rostou prakticky v jakékoli poloze.

Zdobení polic v obývacím pokoji je dokonalým řešením, jak dodat vašemu prostoru osobitost. Je to místo, kde můžete ukázat svou kreativitu a doplňky, které vyvolávají krásné vzpomínky. Použijte několik našich tipů k jejich zdobení a budete mít obývací pokoj, o kterém sníte.

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více