1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Ložnice

Útulná ložnice ve skandinávském stylu - jak ji zařídit?

Útulná ložnice ve skandinávském stylu

Skandinávský styl je oblíbenou volbou mnoha majitelů domů, kteří si chtějí zařídit útulnou a příjemnou ložnici. Skandinávský styl je designový směr pocházející ze skandinávských zemí, jako je Dánsko, Norsko a Švédsko. Vyznačuje se minimalismem, jednoduchostí a funkčností, takže se dokonale hodí pro ty, kteří dávají přednost relaxačnímu prostoru bez nepořádku. V tomto článku vás provedeme procesem vytváření útulné ložnice ve skandinávském stylu. Postaráme se o vše, od výběru správných barev a nábytku až po dokončení výzdoby a osvětlení. Naším cílem je poskytnout vám všechny informace, které potřebujete k vytvoření krásné a funkční ložnice, ve které budete rádi trávit čas.

Barvy do skandinávské ložnice

Skandinávský styl je známý svou jednoduchostí, která se týká i barevné palety. Charakteristickým znakem tohoto stylu designu je neutrální barevná paleta. Použití neutrálních barev vytváří v ložnici klidnou a uvolněnou atmosféru, která je ideálním místem pro odpočinek a relaxaci.

Bílá barva je ve skandinávském designu dominantní a hraje významnou roli při vytváření útulné ložnice. Použití bílé barvy na stěnách, nábytku a lůžkovinách vytváří v ložnici světlou a vzdušnou atmosféru, která ji činí prostornější a příjemnější. Bílá barva také odráží světlo, což zvyšuje přirozené světlo a vytváří v místnosti příjemnou atmosféru.

Útulná ložnice ve skandinávském stylu
 
Trendy ve výzdobě interiérů 2023
 

Ačkoli skandinávský design obvykle používá neutrální barvy, přidání barevných akcentů je skvělým způsobem, jak v ložnici vytvořit vizuální zajímavost. Doplňky, jako jsou polštáře, přehozy a koberce, mohou být použity k tomu, aby dodaly místnosti barvu, aniž by zahltily celkový design. Při výběru barev je důležité držet se jednotného barevného schématu, aby byla zachována minimalistická estetika skandinávského designového stylu.

Pohodlný nábytek ve skandinávském stylu - jaký vybrat do ložnice?

Při navrhování útulné ložnice ve skandinávském stylu hraje vybraný nábytek klíčovou roli v dosažení požadované estetiky. Zde je několik tipů, které je třeba zvážit při výběru nábytku do tohoto typu ložnice:

  • Je důležité vybrat funkční a esteticky jednoduchý nábytek. Vyhněte se nábytku s ozdobnými detaily nebo složitými vzory, protože ty často odporují čistému a uhlazenému vzhledu tohoto stylu. Místo toho hledejte nábytek s čistými liniemi a jednoduchými tvary.

Ložnice v podkroví

  • Dřevěný nábytek je charakteristickým znakem skandinávského designu a pomáhá vytvořit v ložnici příjemnou a hřejivou atmosféru. Hledejte nábytek ze světlého dřeva, jako je borovice, jasan nebo buk, který dodá místnosti nádech tepla.

  • Postel je ústředním prvkem ložnice, a proto je tak důležité ji správně vybrat. Hledejte postel s jednoduchým rámem a čistými liniemi. Postel s plošinou je díky svému nízkému profilu a minimalistickému designu ideální volbou do ložnice ve skandinávském stylu. Zvažte také přidání dřevěného čela postele nebo jednoduchého čalouněného čela v neutrální barvě, které vytvoří útulný a pohodlný vzhled.

Skandinávské doplňky do ložnice - přírodní a útulné dekorace

Skandinávský design je známý svým důrazem na útulné a pohodlné obytné prostory a textilie hrají při vytváření této atmosféry významnou roli. Použití měkkých a plyšových textilií, jako je vlna, mohér a bavlna, může místnosti dodat teplo a texturu. Zvažte začlenění útulných přehozů, přikrývek a polštářů z těchto přírodních materiálů, které dodají místnosti hloubku a pohodlí.

Zvažte také začlenění prvků, jako jsou vonné svíčky, koberce a obrazy,abyste dodali prostoru osobitost. Při výběru doplňků vybírejte předměty s čistými liniemi a jednoduchým designem, které doplňují celkovou estetiku místnosti.

Útulná ložnice ve skandinávském stylu

Nezapomeňte na rostliny! Rostliny v květináčích mohou pomoci vytvořit klidnou a relaxační atmosféru a přináší také výhody, jako je zlepšení kvality ovzduší a snížení hladiny stresu. Do skandinávských interiérů se hodí tyto rostliny: sansevierie, fíkus dubolistý, bostonská kapradina a zlaté epipremnum.

Skandinávský styl sází na dostatek světla

Přirozené světlo je ve skandinávském designu zásadní. Pro tento styl jsou typická velká okna a vzdušné závěsy, které propouštějí do místnosti hodně světla. Pokud vaše ložnice nemá přístup k přirozenému světlu, zvažte přidání střešního okna nebo zářivky.

Protože zimní měsíce mohou být obzvláště tmavé, je umělé osvětlení stejně důležité jako přirozené. Při výběru svítidel volte žárovky s teplými tóny, abyste v ložnici vytvořili útulnou atmosféru. Závěsná a nástěnná svítidla jsou oblíbenou volbou pro ložnice ve skandinávském stylu, protože poskytují náladové osvětlení a jsou také velmi funkční. Kromě toho mohou stojací a stolní lampy dodat místnosti větší teplo a hloubku.

Typy fototapet, které jsou dostupné na trhu

V ložnicích ve skandinávském stylu jsou svítidla často používána jako funkční prvky. Při výběru spotřebičů je třeba pečlivě zvážit jejich umístění v místnosti. Například závěsné svítidlo lze použít jako ústřední bod nad postelí, zatímco nástěnná svítidla lze použít ke zvýraznění uměleckých děl nebo jiných prvků v místnosti. Důležité je také zvážit výšku svítidel a jejich vzdálenost od ostatních předmětů v místnosti, aby byla zajištěna jejich funkčnost a estetický dojem. Pokud chcete do ložnice vnést ještě více světla, vítány jsou také zrcadla! Dokonale odrážejí sluneční paprsky.

Podle těchto tipů můžete vytvořit útulnou a příjemnou ložnici ve skandinávském stylu, která bude funkční i estetická.

Čtěte také:
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více
Vánoční výzdoba interiéru – praktické dekorace na svátky
28.11.2023

Vánoční výzdoba interiéru – praktické dekorace na svátky

Předvánoční období je nejhezčím obdobím roku. Temné večery osvětlují krásné vánoční ozdoby, v obchodech se objevují inspirace a nápady na originální dárky a my prohledáváme stránky s recepty, abychom si vybrali ty nejlepší a překvapili naše hosty. Za úvahu stojí také dekorace... tradiční i méně typick&e

více