1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Ložnice

Rustikální ložnice – nápady, které vás budou inspirovat k osvěžení vašeho pokoje!

Rustikální ložnice

Chcete do své ložnice vnést rustikální nápady? Speciálně pro vás jsme vybrali nejdůležitější vlastnosti rustikální výzdoby. Díky těmto nápadům bude váš interiér teplý i útulný – jak se na venkovský styl sluší a patří.

Co je to rustikální styl?

Rustikální styl je trend, který ve světě designu již nějakou dobu existuje a slaví úspěch. Rustikální styl se vyznačuje použitím přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen a kov. To se projevuje i v používání přírodních textilií, jako je juta, len nebo vlna. Barevná paleta je často zemitá s odstíny hnědé a zelené.

Rustikální styl kontrastuje se sterilitou moderního designu, který se vyznačuje použitím nerezové oceli, žuly a mramoru. Tento styl je v domácnostech populární, protože odráží pocit pobytu na čerstvém vzduchu a přirozeného života.

Existuje mnoho různých typů rustikálního stylu, z nichž každý má své jedinečné vlastnosti. Byly začleněny i do jiných designových stylů a pojem „rustikální“ se používá také k popisu věcí, jako je nábytek, oblečení a šperky.

Rustikální ložnice

Rustikální styl, který se nejčastěji vyskytuje v domácnostech, je označován jako „shabby chic“ styl. Styl shabby chic používá jako základní materiály především plátno, len a vlnu. Tyto materiály mají často přírodní barvy, jako jsou hnědá a šedá. Použití těchto přírodních barev poskytuje této estetice rustikálnější vzhled, na rozdíl od mnoha jiných stylů, které používají teplé nebo světlé barvy, jako jsou červená, zelená a žlutá. Obecně platí, že projekty ve stylu shabby chic by měly vypadat jako by byly stylizované na vintage styl. Obvykle také zahrnují prvky, jako jsou kovové konstrukční doplňky, odhalené cihly, kamenné a dřevěné podlahy.

Styl shabby chic se stal obzvláště populární v posledním desetiletí. Často se používá při výzdobě domu, protože umožňuje jejich majitelům mít rustikální design s nižším rozpočtem. Tento styl také poskytuje svěží pohled na tradiční výzdobu, aniž by překračoval meze.

Rustikální nábytek do ložnice

Výzdoba rustikální ložnice je náročný úkol. Místnost by měla být zařízena tak, aby ladila s celkovou výzdobou a atmosférou domu. Rustikální nábytek je oblíbenou volbou pro výzdobu ložnice. Utvářejí totiž vřelou a přátelskou atmosféru v místnosti.

Prvním krokem je výběr motivu pro rustikální ložnici. Můžete si zvolit romantický nebo vintage motiv. Pokud si nejste jisti, který styl zvolit, můžete si vždy zvolit oba a vytvořit pro každý z nich různé části v místnosti. Jakmile se rozhodnete pro hlavní motiv, je čas začít s výzdobou rustikální ložnice.

Rustikální ložnice

Je důležité vybrat nábytek, který ladí s námětem, který jste si vybrali. Pokud dáváte přednost vintage vzhledu, ujistěte se, že všechny prvky nábytku, včetně rámu postele a čela, jsou vyrobeny ze dřeva. Pokud vás naopak více oslovuje romantický styl, ujistěte se, že ve vaši ložnici jsou prvky nábytku z přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen nebo kov.

Nejčastěji si do rustikální ložnice vybíráme nábytek z takových druhů dřeva, jako je osika, cedr, ořechovec a borovice (komody, skříně, noční stolky, postel). Promění každou ložnici v majestátní svatyni spánku naplněnou krásou a solidností.

Jak zateplit vaší rustikální ložnici?

Začlenění textilií do vašeho pokoje je skvělý způsob, jak jí dodat teplo a texturu. Může to být tak jednoduché, jako je přidání několika přehozů nebo polštářů, anebo tak složité, jako instalace závěsů od podlahy ke stropu.

Ložní prádlo, přehozy a přikrývky jsou nejdůležitějšími textiliemi v každé ložnici. Je to první věc, kterou vidíte, když vstoupíte do místnosti, a proto je třeba je pečlivě vybrat. Ložní prádlo by mělo být vysoce kvalitní, aby v zimě bylo teplé a v teplejších dnech nebylo příliš těžké. Důležitá jsou také organická vlákna, která jsou měkčí a teplejší než syntetické textilie.

Rustikální ložnice

Klíčem k jedinečné rustikální výzdobě je umístění na posteli mnoha přírodních a příjemných na dotek látek. Takové vrstvy zvyšují vizuální přitažlivost a pomáhají vytvářet útulný prostor ideální pro odpočinek po náročném dni.

Velký význam v rustikální ložnici bude mít také vhodné osvětlení. Zajistí intimní a příjemnou atmosféru. Nezapomeňte také o pletených ratanových lampách na nočních stolcích, které zdůrazní rustikální charakter prostoru.

Skvělým doplňkem budou také koberce tkané z přírodních materiálů, jako je například juta. Zajistí měkkost pod nohama při vstávání z postele. Můžete se také odvázat a nechat se zlákat ke koupi huňatého vlněného koberce.

Teplejší atmosféru v ložnici doplní i další dekorativní prvky. Třeba vonné svíčky, obrazy s rostlinnými motivy a macramé na stěnách. Obrazy do ložnice dokonale zvýrazní celé uspořádání!

Rustikální ložnice

Výzdoba ložnice v rustikálním stylu barevnými květinami

Vyzdobit rustikální ložnici barevnými květinami je skvělý nápad. Jako drobné zdůrazňující prvky můžete použít rostliny v hliněných květináčích, které vytvoří uklidňující atmosféru a vnesou do místnosti trochu barvy.

Existuje mnoho různých druhů květin, které můžete použít k výzdobě své rustikální ložnice. Mohou to být například orchideje nebo africké fialky, které na dřevěném nábytku vypadají skvěle. Můžete také použít palmy a kapradiny, aby měl interiér trochu tropičtější atmosféru. Vyberte si rostliny, o které se snadno pečuje. Vždyť přece v ložnici máte relaxovat, a ne myslet na to, že rostliny v ní vyžadují nějakou speciální péči!

Čtěte také:
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více
Vánoční výzdoba interiéru – praktické dekorace na svátky
28.11.2023

Vánoční výzdoba interiéru – praktické dekorace na svátky

Předvánoční období je nejhezčím obdobím roku. Temné večery osvětlují krásné vánoční ozdoby, v obchodech se objevují inspirace a nápady na originální dárky a my prohledáváme stránky s recepty, abychom si vybrali ty nejlepší a překvapili naše hosty. Za úvahu stojí také dekorace... tradiční i méně typick&e

více