1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Ložnice

Ložnice v podkroví – nápady na uspořádání místnosti se šikmými stropy

Ložnice v podkroví

Neexistuje lepší místo pro únik od shonu světa než vaše vlastní ložnice, a podkroví může být ideálním místem pro její uspořádání! Tuto obvykle nevyužitou část domu lze skvěle proměnit v pohodlný obytný prostor. Zde je několik nápadů na výzdobu podkroví, které vám pomohou začít s vytvářením vlastního designu ložnice.

Jak uspořádat ložnici v podkroví?

Specifický charakter a uspořádání podkroví může znamenat, že při navrhování tohoto interiéru budete muset použít trochu důvtipu. Šikmé zdi a podivné výklenky se buď stanou našimi spojenci, nebo nám nedají spát. Jednou z nejdůležitějších věcí při navrhování podkroví je zajistit, aby každý centimetr tohoto místa byl správně využit, ať už jako úložný prostor nebo jako dekorace. Má být funkční a vizuálně příjemný – koneckonců je to místo, kde budete odpočívat.

Barevné provedení a světlo v podkrovní ložnici

Bez ohledu na to, zda je prostor v podkroví malý nebo velký, je velmi důležité věnovat náležitou pozornost barvám tohoto interiéru. Chcete-li vytvořit dojem prostornosti a vzdušnosti, vsaďte na světlé barvy na stěnách a stropě (bílá, béžová, pastelové barvy). Budou vynikajícím pozadím pro trochu výraznější dekorace a zcela jistě ovlivní osvětlení celé místnosti.

Ložnice v podkroví

Dodatečné osvětlení je také velmi důležitou otázkou, protože v podkroví je často méně přirozeného světla. Samozřejmě není nic lepšího než střešní okna. Pokud si je však nemůžeme dovolit, vyplatí se investovat alespoň do malého světlíku nebo uvažovat o instalaci vikýře. V takové místnosti se bude hodit i další osvětlení, jako jsou závěsné lampy, lustry nebo pár světlíků! K tomu použijte stropy v podkroví. Výrazné svítidlo zdůrazní výšku místnosti a v kombinaci s dřevěnými nástěnnými panely a neutrálními barvami dodá vaší ložnici útulnou atmosféru.

Kam umístit postel v podkroví?

Vzhledem k netradičnímu uspořádání místnosti může umístění postele v podkroví často působit určité potíže. Měli byste se však vždy snažit ji umístit na hlavní stěnu, tedy tu, která má největší plochu. Je třeba mít na paměti, že by měla být dobře izolována – od hluku a udržovat teplo. Nezapomeňte! Pokud bude postel umístěna ve výklenku, měla by být vhodně osvětlená. Vše má být hezké a útulné, ne tmavé a studené.

Rustikální ložnice

Nábytek do podkrovní ložnice

Velikost a úhel sklonu podkrovní ložnice znamená, že výběr nábytku nebude jednoduchý. Stojí za to přemýšlet o vyrobených na zakázku sadách modulárního nábytku s posuvnými dveřmi. Takové funkční řešení – vestavěné úložné prostory – dokonale zapadne do každého prostoru v naší ložnici. Další prostor pro naše věci nám poskytne také: postel s úložnou funkcí, noční stolky nebo dřevěná truhla, kterou lze také použít jako sedátko pod oknem.

Zdobíme podkrovní ložnici

Hledáte krásné nápady pro podkrovní ložnici? Ukážeme vám, jak může pár doplňků změnit atmosféru této místnosti. Určitě se nenecháme odradit od celkové proměny bizarními proporcemi podkroví.

Troufněte si na tapetu!

Jak jsme již zmínili je velmi důležité zvolit pro stěny v podkroví vhodné barvy. Stojí za to zvolit světlejší barvy, ale vždy si můžeme dovolit udělat trochu odvážnější krok! Tapeta zvýrazňující jednu stěnu (např. za čelem postele) dodá prostoru jedinečný charakter.

 
Ložnice v podkroví
 
Ložnice v podkroví
 

Pokud plánujete ložnici v boho stylu, pak bude dokonale fungovat fototapeta s tropickým vzorem nebo s jiným přírodním motivem. V interiérech v rustikálním stylu se budou na zdi skvěle vyjímat tapety napodobující cihly nebo dřevo. Minimalistická ložnice bude vypadat dobře s tapetou s jemným geometrickým vzorem nebo s monochromatickým odstínem.

Jedinečná galerie nástěnných obrazů

A co třeba obrazy? Na trhu najdete širokou nabídku skleněných obrazů, obrazů na plátně nebo akrylu s nádhernými vzory. Díky tomu můžete v podkroví vytvořit úžasnou uměleckou galerii, např. nad postelí nebo podél stropu pod šikminami.

Ložnice v podkroví

Moderní ložnice bude vypadat zajímavě, pokud na zdi budou zavěšeny obrazy na skle s krajinami nebo obrazy abstrakce. Bílá ložnice v podkroví ožije díky jejímu zvýraznění obrazem canvas s motivem přírody, např. zelené větve stromů, bambusy nebo palmy.

Podlaha v podkroví

Odolné laminátové nebo vinylové podlahy jsou jednou z nejlepších voleb pro podkroví – tlumí zvuky a snadno se udržují v čistotě. Mohou napodobovat dřevo, mramor nebo beton. Své ložnici dodáte trochu pohodlí a luxusu položením koberců na podlahu. Díky kobercům bude prostor vypadat také mnohem útulněji a tepleji. Vyberte si z těch, které se vám nejvíce líbí! Nabízíme shaggy koberce, vlněné nebo jutové koberce.

Dekorativní textilie a rostliny – to nemůže chybět!

Velké množství krásných textur umožňuje vytvořit báječně útulnou podkrovní ložnici. Kluzké lněné povlečení na posteli pokryté jemnými fleecovými nebo vlněnými přikrývkami z ní učiní ideální místo k odpočinku. Držte se však jednoduché palety barev, např. hnědé, béžové, pastelové. Pro doplnění vzhledu zvýrazněte prostor ložnice dalšími dekorativními polštáři, např. etno, boho nebo žakárové povlaky na polštáře, které položíte na postel, židli nebo na truhlu. A úplně na závěr si zapamatujte! Žádná ložnice nebude kompletní bez trochy rostlinné zeleně.

Ložnice v podkroví

Uspořádání podkrovní ložnice – kreativita na prvním místě

Ložnice v podkroví je skvělým prostorem pro experimentování s novými nápady. Využijte rohy a zákoutí. Pohrajte si s rozmístěním nábytku a dekoracemi. Přidejte prvky překvapení a proměňte tmavé a stísněné podkroví v úžasný prostor! Romantická ložnice? Rustikální? Nebo možná její moderní verze? Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte si ideální místo k odpočinku a relaxaci.

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více