1. /
    2. Pro zákazníky
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Inspirace

Jak rozjasnit úzkou chodbu? Způsoby, jak opticky zvětšit prostor

Jak rozjasnit úzkou chodbu?

Úzké chodby jsou charakteristickým rysem mnoha domů a bytů. Může být velmi obtížné je uspořádat, ale existuje několik způsobů, jak tento prostor zútulnit. Podívejte se, jak zajistit, aby se tmavá chodba stala módní vizitkou vašeho domova.

Světlé barvy jsou základ!

Nejlepším způsobem, jak rozjasnit úzkou chodbu, je vymalovat stěny světlou barvou, která bude velmi dobře odrážet světlo. Díky tomu se malý prostor bude zdát větší.

Vsaďte na barvy, jako je bílá, béžová nebo světle šedá. Zvažte vymalování vodorovných pruhů na zdi, aby se místnost zdála širší, nebo svislých pruhů, aby se prostor zdál být vyšší.

Jak rozjasnit úzkou chodbu?

Dalším způsobem pro úzkou chodbu je stupňování odstínu barvy na protilehlých stěnách. Pokud je chodba dlouhá a úzká, stojí za to použít na jejím konci tmavší odstín barvy a vizuálně tak zkrátit vzdálenost. Pokud je však naše chodba krátká, lze ji rozšířit použitím světlejší barvy.

Rozšiřte chodbu pomocí zrcadel

V úzké chodbě nezáleží jen na barvě! Velmi důležité jsou také doplňky. Nejdůležitějším z nich je dekorativní zrcadlo, které dokonale odráží přirozené i umělé světlo. Díky tomu bude během dne místnost vypadat mnohem světlejší a v noci bude odrážet záři lamp, čímž se prostor zvětší.

Nejlépe se osvědčí zrcadlo s plnou výškou, které automaticky dodá místnosti dojem výšky a přitáhne pohled vzhůru. Pro malé chodby se také budou perfektně hodit prosklené dveře namontované ve vestavěných skříních.

Jak rozjasnit úzkou chodbu?

Pokud je na chodbě dekorativní komoda, zvažte umístění nástěnného zrcadla do rámu nad ní. Na světlých stěnách se osvědčí zrcadlo v černém rámu – bude kontrastovat se zbytkem výzdoby. Pokud však chcete něco stylovějšího, na chodbě se bude skvěle vyjímat zrcadlo v tlustém zlatém rámu.

Seberte odvahu a rozhodněte se pro dodatečné efektní osvětlení

Výrazné svítidlo dodá každému prostoru WOW efekt, takže bude vypadat velmi atraktivně i v úzké a tmavé chodbě. Na trhu je spousta krásných lustrů, nástěnných svítidel a LED lamp v různých velikostech a tvarech. V poslední době velmi módní průmyslové lampy – reflektory – jsou pro chodbu ideální. Do tmavého a prázdného rohu je nejlepší umístit vysokou stojací lampu, a pokud nechcete zabírat místo na chodbě, pak stojí za to tam nasměrovat světlo z bodové lampy.

Uspořádání úzké chodby pomocí nástěnné galerie

Proč nezatraktivnit průchod chodbou pro hosty nástěnným uměním? Obrazy na plátně, plakáty nebo jen rodinné fotografie zavěšené podél úzké chodby prostor opticky zvětší. Nezapomeňte však, že grafika zavěšená v rámečcích by měla být ve světlejších barvách! A co říkáte rámečkům s dodatečným osvětlením? Nejenže zviditelní vaši galerii, ale především dodají tmavé chodbě více umělého světla.

Jak rozjasnit úzkou chodbu?

Vsaďte na výzdobu podlahy

V malých chodbách se nejlépe osvědčí keramická dlažba s vysokým leskem – např. imitace bílého mramoru. Dokonale odráží světlo, ale má jednu nevýhodu – velmi obtížně se čistí. Dalším návrhem na rozšíření chodby je výběr vhodných koberců nebo běhounů. Koberce s vodorovnými pruhy chodbu opticky zvětší, zatímco koberec se svislými pruhy ji výrazně prodlouží.

Pamatujte, že v případě malých a tmavých chodeb platí, že méně je více. Nezapomeňte na to! Naplánujte si dobře osvětlení, vyberte barvy a udělejte s tímto prostorem něco zvláštního.

Čtěte také:
Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor
22.04.2024

Fototapeta do obývacího pokoje - jak vybrat dokonalý motiv a vytvořit jedinečný prostor

Obývací pokoj se vyvíjí jako plátno pro osobní vyjádření, místo setkávání, kde se sdílejí příběhy a uchovávají vzpomínky. Sílu tapet při proměně tohoto prostoru nelze podceňovat. Udává tón, ovlivňuje náladu a působí jako odraz osobního stylu.

více
Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn
21.03.2024

Obrazy do kuchyně a jídelny - chutné inspirace na dekorace stěn

Srdce domova si zaslouží více než jen funkční design; touží po špetce osobnosti, troše kreativity a bohaté porci stylu. Kuchyně a jídelny, epicentra kulinářských kreací a společenských setkání, by měly odrážet nejen funkčnost, ale také teplo a osobnost těch, kdo je obývají.

více
Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024
23.02.2024

Jak proměnit koupelnu v luxusní prostor: tipy a trendy pro rok 2024

V roce 2024 se design koupelen ubírá směrem k více luxusnímu a přizpůsobenému vzhledu. V tomto článku se dozvíte, jak můžete využít nejnovější trendy a tipy, aby vaše koupelna nejen vypadala lépe, ale stala se i oázou pohody a relaxace.

více
Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace
15.12.2023

Jaké zrcadlo do koupelny? Praktické tipy a inspirace

Zrcadlo klíčovou roli, nejenže nám pomáhá v každodenních rituálech, ale také je důležitým dekoračním prvkem. V dnešním článku rozvineme téma výběru zrcadla do koupelny, prohlédneme si různé typy zrcadel, povedeme se praktickými tipy.

více